Echografie


Bij Fysioplus is het mogelijk om echodiagnostiek en therapie te laten verrichten. Met een echografie kunnen we spieren, banden, pezen, kapsels en botten bestuderen. We kijken als het ware door de huid op de onderliggende structuren en kunnen dan een uitspraak doen over de kwaliteit van de weefsels. Bij sportblessures kunnen we de ernst van een beschadiging zien en daardoor het herstel of de herstelmogelijkheden veel beter inschatten. Ook bij klachten die maar niet willen verbeteren, kan het zijn dat de verstorende factor door de echografie in beeld wordt gebracht, waardoor er een adequate oplossing voor het probleem kan worden gezocht. Echografie kan ook gebruikt worden tijdens de trainingstherapie bij rug- en bekkenklachten.

Wat is echografie?

Tijdens een echografie wordt weefsel, zoals pezen, spieren, slijmbeurzen en banden in beeld gebracht. Echografie wordt gebruikt in het onderzoek naar de oorzaak van pijnklachten. Het werkt middels geluidsgolven die je niet hoort. De geluidsgolven worden opgevangen via een transducer die over de huid heen en weer wordt bewogen. Hierdoor is het voor de specialisten mogelijk om weefselschade in beeld te brengen en inzicht te krijgen over de belastbaarheid.

diagnostiek

Links: scheurtje in de achillespees. Rechts: gezonde achillespees

Je kunt tijdens het onderzoek als patiënt actief participeren door aan te geven wanneer en bij welke beweging de klachten toe- of afnemen. Door dit dynamisch onderzoek kan de fysiotherapeut direct een relatie leggen tussen de klacht en de beelden die hij ziet. Dit in tegenstelling tot röntgenopnames en MRI welke slechts statische beelden opleveren.

Waarom gebruikt de fysiotherapeut echografie?

De behandelend fysiotherapeut gebruikt de techniek als aanvullend onderzoek naast het reguliere onderzoek. Met een echo kan de fysiotherapeut snel en duidelijk bepalen wat de pijn veroorzaakt en waar de oorzaak zit. Door de behandeling en het functieonderzoek kan de fysiotherapeut een goed behandelplan voor je blessure maken. Hierdoor ben je zo snel mogelijk weer klachtenvrij.

Hoe werkt echografie?

De fysiotherapeut gebruik een echokop en doet daar gel op. Met de echokop echografiegaat de fysiotherapeut over het lichaamsdeel waar je klachten hebt. Naast je staat een scherm, waar het onderzochte gebied in zwart/wit in beeld wordt gebracht. Het onderzoek duurt maximaal een half uur. De behandeling doet geen pijn en is niet schadelijk voor je lichaam. De fysiotherapeut bespreekt direct de uitslag van het onderzoek. Zo kan hij samen met jou een behandelplan op maat opstellen.

Bij welke klachten gebruikt de fysiotherapeut echografie?

Bij de volgende klachten kan de fysiotherapeut besluiten echografie in te zetten:

  • een spierblessure.
  • een peesblessure (bijvoorbeeld bij een gescheurde pees of bij een verkalking).
  • een slijmbeursontsteking.
  • verrekking of scheuring van gewrichtskapsel of banden.
  • onderzoek naar cystes.
  • rug- en bekkenklachten; Bij rugklachten en bij bekkenklachten is het belangrijk de buikspieren en de rugspieren goed te trainen. Deze kunnen zorgen voor extra stabiliteit. Echografie kan deze dieper gelegen spieren in beeld brengen en zo de patiënt live laten zien of en hoe ze aanspannen. Met deze feedback wordt het trainen makkelijker.

Wordt echografie vergoed?

Echografie is altijd onderdeel van een fysiotherapiebehandeling. Het kost niets extra. Fysiotherapie wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Of jouw behandeling wordt vergoed is dus afhankelijk van waar en hoe jij verzekerd bent voor fysiotherapie. Controleer dit bij jouw zorgverzekeraar. Meer informatie over vergoedingen voor behandelingen lees je in ons verwijzing en vergoeding overzicht.

Maak nu een afspraak

Maak snel een afspraak, zodat we samen kunnen kijken of echografie een oplossing biedt voor jouw problemen. Via het inschrijfformulier kun je direct een afspraak maken en vind je het telefoonnummer van de vestiging bij jou in de buurt. Samen kijken we naar de mogelijkheden om jouw klachten te verminderen.

Call Now Button