Dry needling


Dry needling is een effectieve behandelmethode voor spiergerelateerde klachten als gevolg van spierknopen of pijnlijke verhardingen in een spier (ook wel myofasciale pijn of triggerpoints genoemd). Bij deze methode wordt  de klacht in de spier behandeld. De fysiotherapeut maakt gebruik van dunne naalden, waarmee de verhardingen in spieren snel en effectief worden ontspannen.

Hoe werkt dry needling?

Triggerpoints staan in de volksmond bekend als spierknopen. Het zijn eigenlijk zeer lokale verkrampingen in spieren waar als gevolg van een gebrek aan doorbloeding en zuurstof een overgevoelige plek ontstaat. Van buitenaf zijn deze spierknopen voelbaar als pijnlijke harde bobbeltjes of strengetjes.

dry needling

Middels dry needling wordt de triggerpoint aangeprikt met een naaldje waardoor deze meteen ontspant en de spierstofwisseling hersteld. Hierdoor verdwijnt het pijnlijke gebied dat door deze spierknopen wordt veroorzaakt.

Wat voel je tijdens de behandeling?

Het inbrengen van het naaldje voelt u bijna niet. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even kort aan. Dat geeft een soort ‘kramp’ gevoel. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kunt u gemakkelijker bewegen.

Wat voel je na een behandeling ?

Na de behandeling kan de spier eerst gevoelig, stijf of beurs (“blauwe plek”) aanvoelen, maar dat is meestal van korte duur. De napijn neemt geleidelijk af en kan tussen de 1 en 5 dagen duren. Daarna treedt een merkbare verbetering op, met name de eerder ervaren uitstralende pijnklachten nemen (aanzienlijk) af. De beweeglijkheid neemt daarentegen juist toe, doordat de spier meer ontspannen is. Ook kunt u verbetering ervaren in kracht en coördinatie. Andere effecten die regelmatig genoemd worden zijn een toename van de eigen energie en een gevoel van algehele ontspanning.

De voordelen van dry needling?

Hoewel de techniek wisselend ervaren wordt, is hij zeer effectief om een snel herstel te bereiken. Directe ontspanning en herstel van de stofwisseling in de spier zelf, resulteren in een snelle pijnafname en functieherstel van de spier. Als de spieren ontspannen zijn, kan er gewerkt worden aan de mobiliteit van uw gewrichten en aan het verbeteren van kracht en coördinatie. Dry needling is dus geen zelfstandige therapie maar een techniek die onderdeel is van uw totale fysiotherapeutische behandeling.

De kosten van dry needling

Dry needling valt onder de reguliere vergoeding voor fysiotherapie. Als u (aanvullend) verzekerd bent voor fysiotherapie, worden de behandelingen door uw zorgverzekeraar vergoedt.

Myofasciale pijn

Myofasciale pijn is een algemene medische term om pijn te beschrijven die afkomstig is van de spieren en de spiervliezen (‘fascia’ genaamd). Hierbij zijn er klachten van het bewegingsapparaat, die gepaard gaan met uitstralende pijn en verlies van spierfunctie. De intensiteit van de klachten kan zeer uiteenlopend zijn: van een licht, oncomfortabel gevoel tot een martelende pijn, waardoor u niet meer kan functioneren. De pijn wordt veroorzaakt door myofasciale triggerpoints. Het opmerkelijke is dat deze triggerpoints zich vaak op een heel andere plaats bevinden als waar u de pijn voelt. Wel is het zo dat iedere spier een vast omschreven uitstralingsgebied heeft, waar de pijn zich manifesteert. Een speciaal geschoolde therapeut herkent de pijnklachten en kan het betreffende triggerpoint opsporen. Druk op deze specifieke plaats geeft vaak de voor u herkenbare uitstralende pijn.

Triggerpoints

trigger points

Triggerpoints zijn kleine, voelbare verhardingen in een spier, die zeer drukpijnlijk zijn. Een spier met een triggerpoint is ook zeer pijnlijk bij rekken. Deze zogenaamde “spierknoop” bestaat uit kleine spiervezels, die vast en verkrampt in elkaar zitten (‘contractieknopen’). Aanvoer van voedingsstoffen wordt hierdoor moeilijk en afvalstoffen kunnen niet gemakkelijk worden afgevoerd. De bundel van spiervezels waarin het triggerpoint zich bevindt, wordt samengetrokken en is voelbaar als een strakke band in de spier. De spier raakt verkort en slechter doorbloed. In deze toestand zal gebruik van de spier leiden tot uitputting en pijn: hij raakt verzwakt. Andere spieren zullen de taak van verzwakte spier over gaan nemen. Als dit voortduurt, raken ze overbelast en zullen ook triggerpoints gaan ontwikkelen.

Ontstaan van triggerpoints

De meest voorkomende oorzaak is chronische overbelasting van de spier, bijvoorbeeld door een langdurige verkeerde werkhouding of verkeerde leefgewoontes. Ook acute overbelasting, zoals een verkeerde beweging of een ongeval kan triggerpoints veroorzaken.

Andere oorzaken kunnen liggen in:
• Houdingsafwijkingen zoals een beenlengteverschil of een scoliose;
• Een periode van gipsimmobilisatie, bijvoorbeeld na een fractuur;
• Te hard of verkeerd trainen;
• Tekorten in bepaalde voedingsstoffen en vitamines zoals foliumzuur, calcium, ijzer, magnesium, vitamine D, B1 en B12;
• Verminderde schildklierfunctie of andere hormonale ontregelingen

Soms is het duidelijk wat de oorzaak van de klacht is, maar vaak ontstaan klachten geleidelijk en nemen steeds meer toe. Meestal ontstaan klachten door meerdere factoren tezamen, bijvoorbeeld een combinatie van overbelasting van de betreffende spier en daarbij ongunstige omstandigheden zoals stress, vermoeidheid, niet goed kunnen slapen, slechte voeding, moeite met ontspannen etc.

Maak nu een afspraak

Maak snel een afspraak, zodat we samen kunnen kijken of Dry Needling een oplossing biedt voor jouw problemen. Via het inschrijfformulier kun je direct een afspraak maken en vind je het telefoonnummer van de vestiging bij jou in de buurt. Samen kijken we naar de mogelijkheden om jouw klachten te verminderen.

Call Now Button