Shockwave therapie


Heb jij last van chronische pijn zoals hielspoor, verkalking in de schouder, een tennisarm of golfelleboog? Waarschijnlijk heb je dan ook al van alles geprobeerd om van de aandoening af te komen. Was jouw pijn kort verminderd, maar nu helaas teruggekeerd of misschien nog wel erger geworden? In dit geval is shockwave therapie een mogelijke oplossing voor jou.

Wat is shockwave therapie?

Tijdens een shockwave behandeling, wordt er gebruik gemaakt van geluidsgolven. Je fysiotherapeut bedient een apparaat waar deze geluidsgolven uit komen. Deze geluidsgolven verplaatsen zich onder een bepaalde druk door je huid naar de plek waar je blessure zit. Vervolgens verbeteren de geluidsgolven de bloedsomloop en stofwisseling in het blessuregebied, waardoor jouw pijn afneemt. Zo wordt jouw lichaam gestimuleerd de blessure zelf te genezen. 

Shockwave therapie is een goede behandeling bij chronische en/of hardnekkige blessures. Met shockwave kan de fysiotherapeut de klacht op weefselniveau behandelen, waardoor de pijn afneemt. Fysioplus werkt al een aantal jaar met deze therapie en de resultaten die we ermee boeken zijn erg goed. Veel patiënten die we behandelen met deze therapie merken na een paar behandelingen al een enorme verbetering.

De shockwave behandeling

De fysiotherapeut start de behandeling met het onderzoeken van jouw klachten. Dit wordt vaak gedaan in combinatie met echografisch onderzoek. Als de locatie is onderzocht en de locatie duidelijk is, wordt er op het te behandelen lichaamsdeel vervolgens wat gel aan aangebracht. Deze gel helpt om de geluidsgolven beter over te brengen. De fysiotherapeut richt de golven via een behandelkop op het blessuregebied. Per behandeling duurt dit ongeveer 5 tot 10 minuten.

Soms vindt de behandeling plaats op één lichaamslocatie, maar er kan ook een groter gebied behandeld worden. De fysiotherapeut verandert tijdens de behandeling de frequentie en de intensiteit van de golven. De behandeling kan pijn doen, maar de behandelend fysiotherapeut houdt altijd rekening met je blessure en pijnbeleving. Bij iedere stap wordt duidelijk uitgelegd waarom die wordt uitgevoerd.

shockwave therapie

Hoeveel behandelingen zijn er nodig?

Gemiddeld zijn er 5 behandelingen nodig. Tussen de behandelingen zit ongeveer rustperiode van 7 tot 10 dagen. 

Indicaties voor Shockwavebehandeling:

De fysiotherapeut kan shockwave inzetten bij de volgende aandoeningen:

 • Langdurige peesklachten (met of zonder verkalking) van:
  • hiel
  • achillespees
  • kniepees
  • elleboog
  • schouder
  • lies
  • hamstring
  • lopers knie
 • Scheenbeenklachten (shin splints)
 • Spierverrekkingen

Voordelen van shockwave therapie:

We sommen de voordelen van shockwave therapie voor je op:

 • Heeft een bewezen effect bij chronische klachten aan pezen.
 • Stimuleert je lichaam om zelf de blessure te genezen.
 • Gaat zonder pijnlijke injecties of een operatie

Meer dan 75% van de patiënten heeft na gemiddeld zes behandelingen shockwave therapie absolute vermindering van pijnklachten en functieverbetering. Tijdens en vooral na de shockwave therapie is het belangrijk om de belasting van je spieren en pezen weer zorgvuldig op te bouwen. Dat doen we middels oefeningen die specifiek voor jou worden gemaakt. Deze aanpak is van belang om terugval te voorkomen.

Combinatie shockwave therapie en echografie

De fysiotherapeuten van Fysioplus combineren shockwave steeds vaker met echografie. Met een echo kan de fysiotherapeut namelijk snel en duidelijk bepalen wat je pijn veroorzaakt en waar de oorzaak zit. Door echografie kun je bijvoorbeeld kalkafzetting in je schoudergewricht goed zien. Als de oorzaak eenmaal bekend is, kan de fysiotherapeut de shockwave therapie gericht op die plek gebruiken.

Wordt shockwave therapie vergoed?

Shockwave therapie is altijd onderdeel van een fysiotherapiebehandeling. Het kost niets extra. Fysiotherapie wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Of jouw behandeling wordt vergoed is dus afhankelijk van waar en hoe jij verzekerd bent voor fysiotherapie. Controleer dit bij jouw zorgverzekeraar. Meer informatie over vergoedingen voor behandelingen lees je in ons verwijzing en vergoeding overzicht.

Maak nu een afspraak

Maak snel een afspraak, zodat we samen kunnen kijken of shockwave een oplossing biedt voor jouw problemen. Via het inschrijfformulier kun je direct een afspraak maken en vind je het telefoonnummer van de vestiging bij jou in de buurt. Samen kijken we naar de mogelijkheden om jouw klachten te verminderen. 

Call Now Button