Extended Scope Specialist Samantha Vinke

Wat doet een Extended Scope Specialist, Samantha legt uit…

De Extended Scope fysiotherapeut is geschoold in het beoordelen van (para)medische vraagstukken. Deze therapeut verwijst patiënten meer gericht door naar de tweede lijn voor een CT-scan, MRI en Röntgen of andere specialisten.

De verwachting is dat Extended Scope fysiotherapeuten meer bevoegdheden krijgen op onderzoek en behandelmogelijkheden van het bewegingsapparaat. In landen zoals Canada, Engeland en Australië zijn deze bevoegdheden reeds doorgevoerd. Hierdoor wordt de zorg goedkoper en efficiënter ingericht.

Op dit moment is de benodigde wetswijziging nog niet doorgevoerd in Nederland. Wel kan een Extended Scope fysiotherapeut een onderbouwd advies aan de huisarts voorleggen. Dit advies heeft betrekking tot aanvullend onderzoek en doorverwijzing naar de tweede lijn.

MSc. Manueel therapeut Samantha Vinke van Fysioplus Diever-Dwingeloo heeft door het afronden van de opleiding ” Anderhalvelijnszorg; van klinisch probleem naar succesvolle aanvraag” aan Breederode Hogeschool te Rotterdam de kennis in huis om in te spelen op de veranderingen in de zorg en mag zij zich Extended Scope Therapeut noemen. “Extended scope specialisten dragen bij aan een doelmatige diagnostiek, begeleiding en behandeling van patiënten met klachten aan het bewegingsapparaat”.